Wat bezielt de universiteit? Staat van de geesteswetenschappen

6 oktober 2016
Gratis entree
Serie
Wat bezielt de universiteit?
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Hoe verhoudt de universiteit zich tot de samenleving? Wat is goed onderwijs en onderzoek? En hoe ziet de toekomst van de universiteit er uit?

Er is een levendig debat gaande over de universiteit. De afgelopen jaren protesteerden hoogleraren op het Malieveld, presenteerde het Ministerie van Onderwijs de omstreden Wetenschapsvisie 2025 en werden er verstrekkende veranderingen in het studiefinancieringsstelsel ingevoerd. Studium Generale organiseert een lezingenreeks om een bijdrage leveren aan het debat over wat de universiteit is en zou moeten zijn.

Staat van de Geesteswetenschappen

Het woord ‘crisis’ lijkt de berichtgeving over de geesteswetenschappen te domineren. Toenemend nutsdenken zou tot hun devaluatie leiden. Financieringstekorten aan geesteswetenschappelijke faculteiten en dreigende opheffingen van kleine talenstudies haalden het landelijk nieuws.

Aan de andere kant lijken de geesteswetenschappen juist een bijzonder boeiende periode in hun geschiedenis te beleven: digitalisering ontsluit bronnen en leidt tot nieuwe vraagstellingen; interdisciplinaire samenwerking met name met de cognitiewetenschappen werpt nieuw licht op van oudsher geesteswetenschappelijke thema’s en globalisering doet het belang van reflectie op culturele identiteit en meertaligheid juist toenemen.

Op 6 oktober verkent Studium Generale de huidige staat van de geesteswetenschappen.

Sprekers

• Prof.dr. Kitty Zijlmans, hoogleraar in de geschiedenis en theorie van de beeldende kunst van de nieuwste tijd, Centre for the Arts in Society, Universiteit Leiden
  • Prof.dr. Arie Verhagen, Professor of Language, Culture, and Cognition, Academic Director Humanities Lab, Universiteit Leiden
  • Prof.dr. Henk te Velde, hoogleraar vaderlandse geschiedenis, Universiteit Leiden