Universiteit Leiden Universiteit Leiden

2311 ES Leiden
Zaal A1.44 (Lorentzzaal)

Recht en Tragedie II

Nietzsche, Aristoteles en de wedergeboorte van de tragedie

Het ‘socratische optimisme’, door denken alleen greep te kunnen krijgen op de werkelijkheid, verspreidde zich via Aristoteles, ten koste van de tragische levensbeschouwing. Bij Aristoteles staat de tragedie in dienst van een apollinische ethiek, die ook de rechtvaardigheid en het recht betreft. Pas in de moderne tijd worden de contouren zichtbaar van een wedergeboorte van de tragedie. In Nietzsche zélf natuurlijk, maar ook in het moderne christendom en in het christelijk existentialisme: in theologie, filosofie en kunst. Wat betekent dit voor het recht?

De lezing staat open voor alle geïnteresseerden. Wel wordt iedereen vriendelijk verzocht om zichzelf aan te melden. Deze lezing heeft een inleidend karakter. Deelnemers hebben geen voorkennis nodig in ​Recht en Literatuur of Rechtsfilosofie. Aanbevolen – dus nadrukkelijk niet verplicht – ter voorbereiding is een korte tekst uit de Poëtica. ​

Voor wie het eerste deel van het tweeluik 'Recht en tragedie' heeft gemist: geen probleem! Het tweede deel is op zichzelf goed te volgen. Timo blik kort terug op de eerste lezing. Daarnaast is een samenvatting en een sfeerimpressie opgenomen op de website van Recht en Literatuur.

Recht en Literatuur