Lezing | presentatie en gesprekken | Studium Generale

Staat van de geesteswetenschappen

6 oktober 2016
Serie
Wat bezielt de universiteit?
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Klein Auditorium

Het woord ‘crisis’ lijkt de berichtgeving over de geesteswetenschappen te domineren. Toenemend nutsdenken zou tot hun devaluatie leiden. Financieringstekorten aan geesteswetenschappelijke faculteiten en dreigende opheffingen van kleine talenstudies haalden het landelijk nieuws.

Aan de andere kant lijken de geesteswetenschappen juist een bijzonder boeiende periode in hun geschiedenis te beleven: digitalisering ontsluit bronnen en leidt tot nieuwe vraagstellingen; interdisciplinaire samenwerking met name met de cognitiewetenschappen werpt nieuw licht op van oudsher geesteswetenschappelijke thema’s en globalisering doet het belang van reflectie op culturele identiteit en meertaligheid juist toenemen.

Op 6 oktober verkennen we de huidige staat van de geesteswetenschappen.

Meer informatie en aanmelden