Eerste lezing Sinan Can over Westerse inmenging in het Midden-Oosten

Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Lipsius 147

Na het succes van de lezingenreeksen van LUCIS journalist fellows Carolien Roelants (2013) en Sander van Hoorn (2015), zal in oktober 2016 journalist en documentairemaker Sinan Can drie lezingen geven. Op woensdag 5 oktober geeft Sinan Can zijn eerste lezing over Westerse inmenging in het Midden-Oosten. De lezing is in het Nederlands.

Tijdens de lezingen zal Sinan Can vertellen over zijn eigen ervaringen, in bijvoorbeeld Libië, Irak, Libanon en Afghanistan. Na de Eerste Wereldoorlog zijn de grenzen van het huidige Midden-Oosten opgetrokken. Wat voor rol spelen die grenzen die toen zijn gemaakt in de gebeurtenissen van nu? Ook zal Sinan Can uitgebreid stil staan bij de situatie in Afghanistan, de gebeurtenissen voorafgaand aan 9/11 en de gevolgen ervan, en zal hij alvast een voorproefje geven van zijn documentaire over Afghanistan. Tot slot zal Can zijn visie geven op de huidige situatie in het Midden-Oosten en de opkomst van IS en vooruitblikken op de ontwikkelingen na de Arabische Lente. Ook is er bij elke lezing de mogelijkheid om vragen te stellen.

Over Sinan Can

Sinan Can studeerde journalistiek & voorlichting aan de Hogeschool in Tilburg. Nog tijdens zijn studie vertrok hij voor acht maanden naar Istanbul om daar te werken voor de Turkse tak van CNN. Terug in Nederland werkte hij achtereenvolgens voor Infocus (NMO), Premtime (NPS) en Zembla/Uitgesproken (VARA). Can werkte aan de spraakmakende ZEMBLA-uitzendingen De heilige Ayaan en Gijzeling in Almelo, waarvoor hij de VVOJ Loep-prijs ontving. Voor de VARA-documentaireserie Uitgezet kreeg hij de Clara Meijer-Wichmann Penning. Bloedbroeders werd genomineerd voor de IDA Documentary Award, de prijs van de prestigieuze International Documentary Association, en voor een TV-Beeld. In juni van dit jaar werd Can uitgeroepen tot “Journalist van de Vrede”, onder andere vanwege zijn documentaire De Arabische Storm. Momenteel is Can een tweeluik over Afghanistan aan het afronden, die in december wordt uitgezonden.