Universiteit Leiden

nl en

Debat

Levenslang ten dode opgeschreven?

Datum
donderdag 6 oktober 2016
Tijd
Locatie
Stichthage
Koningin Julianaplein 10 (13e verdieping)
2595 AA Den Haag
Zaal
Lange Voorhout

Levenslang, de zwaarste straf die Nederland kent, is in opspraak. Er zijn rechters die het niet meer durven op te leggen, omdat het in strijd zou zijn met uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In reactie daarop heeft de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie een wetswijziging aangekondigd. Na 25 jaar uitgezeten straf wil hij een weegmoment creëren.

Is de voorgestelde wijze van tenuitvoerlegging verenigbaar met artikel 3 EVRM (het verbod op foltering)? Maakt het invoeren van een tussentijdse toetsing de levenslange gevangenisstraf wel humaan? Op welke wijze moeten resocialisatiemogelijkheden worden geboden voor een humane ‘levenslang'?  Is er voldoende oog voor het belang van nabestaanden van het slachtoffer?

Het NJCM organiseert op donderdagavond 6 oktober 2016 een seminar waarbij deze onderwerpen door verschillende deskundigen zullen worden belicht. Hierna is er ruimte voor een plenaire discussie.

Debatleider:  

mr. M.J. (Martien) Diemer, oud-rechter in de Rechtbank Amsterdam

Sprekers:

dr. E. (Erik) Masthoff, directeur zorg en behandeling bij de penitentiaire inrichting Vught

mr. T. (Tomasz) Kodrzycki, advocaat bij Prakken d'Oliveira

dhr. J. (Jack) Keijzer, voorzitter van de Landelijke Organisatie voor Nabestaanden Geweldslachtoffers, bestuurslid van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers en van de Stichting Burgercomité tegen Onrecht

Entree

GRATIS voor iedereen behalve advocaten die PO-punten willen behalen.

PO-punten

Advocaten kunnen 2 PO-punten halen voor deelname aan dit seminar. Zij dienen zelf te beoordelen of de inhoud van het seminar hun vakbekwaamheid ten goede komt en aldus opleidingspunten oplevert. Het NJCM verstrekt in dat geval een bewijs van deelname. Voor deze advocaten kost deelname: € 125,-. 

Aanmelden

Via NJCM@law.leidenuniv.nl of KLIK HIER.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.