Alumni-activiteit

Kunstwerk "Verdwenen Jodenbuurt" terug op de Leidse rechtenfaculteit

29 november 2016
Toelichting
De onthulling van het beeld zal voorafgaan aan het reguliere programma van de Cleveringa Lezing Leiden.
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Cleveringa-zaal C131

De Leidse faculteit heeft in mei jl. het door Willem Knaup gemaakte kunstwerk Verdwenen Jodenbuurt in ontvangst mogen nemen. Het bronzen beeldje van een vrouw met een deken over haar hoofd stond jaren op de werkkamer van hoogleraar prof. Hans Daalder. Na zijn emeritaat mocht hij het beeldje mee naar huis nemen. Daalder overleed begin april en zijn zoon Eric Daalder bracht het terug naar de faculteit.

Dinsdag 29 november wordt het beeldje geplaatst in de Cleveringa-zaal in de speciaal daarvoor aangebrachte nis. De onthulling is onderdeel van de Cleveringa herdenkingsactiviteiten die op de Universiteit Leiden worden gehouden ter nagedachtenis van de toespraak die prof. Rudolph Cleveringa hield op 26 november 1941. Als decaan van de rechtenfaculteit hield Cleveringa een vlammend betoog tegen het ontslag van zijn Joodse collega’s, de hoogleraren Meijers en David. De Duitsers besloten hierop de Universiteit Leiden te sluiten. Ieder jaar wordt deze gebeurtenis herdacht met de Cleveringabijeenkomsten van het LUF en de Cleveringa Oratie

Aansluitend aan de plaatsing is de Leidse Cleveringa-lezing in het Academiegebouw. Prof.dr. Wim Voermans verzorgt dit jaar de Leidse Cleveringa-lezing ‘Landelijke referenda. Democratische zegen of bestuurlijke nachtmerrie (allebei of geen van beide?)’. Aanmelden gaat via het Leidse Cleveringa-comité. Vermeld bij opmerkingen dat u aanwezig bent bij de onthulling van het beeldje.

Programma:
17:30 ontvangst restaurant Kamerlingh Onnes Gebouw
17:45 onthulling in Cleveringa-zaal (C1.31)
18:15 einde, vertrek naar het Academiegebouw
18:30 Start programma Cleveringa Lezing Leiden