Lezing | Studium Generale

Eenheid in verscheidenheid in het rijk van de Grootmogol

11 oktober 2016
Serie
Het lange leven van imperia
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
019

Een van de welvarendste imperia van de vroegmoderne tijd is het Indiase rijk van de zogenaamde “Groot Mogols”. Deze term werd door de Verenigde Oost-Indische Compagnie gehanteerd om de machtige Turkse dynastie van de Mughals aan te duiden. Dit Mughalrijk kende een enorme reikwijdte (qua omvang vergelijkbaar met Europa) en een bijzonder lange continuïteit (1525-1857). Wat is het geheim van de Mughals? Hoe konden deze veroveraars uit Centraal Azië zo lang het bewind voeren over een gebied met zoveel culturele verscheidenheid? Wat betekent het succes van de Mughals eigenlijk in de context van de Indiase en de mondiale geschiedenis? Kunnen we heden ten dagen nog iets leren van de manier waarop de Mughals eenheid in verscheidenheid wisten te creëren?

Spreker
Prof.dr. Jos Gommans, hoogleraar Koloniale en Wereldgeschiedenis, Universiteit Leiden