Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Serie

Wat bezielt de universiteit?

Er is een levendig debat gaande over de universiteit. De afgelopen jaren protesteerden hoogleraren op het Malieveld, presenteerde het Ministerie van Onderwijs de omstreden Wetenschapsvisie 2025 en werden er verstrekkende veranderingen in het studiefinancieringsstelsel ingevoerd. Deze serie wil een bijdrage leveren aan het debat over wat de universiteit is en zou moeten zijn.

Hoe verhoudt de universiteit zich tot de samenleving? Welke maatschappelijke krachten werken op haar in? Wat is goed onderwijs en onderzoek? Wat kan een universiteit – en wat niet? Wie en wat bepaalt de legitimiteit? Hoe verhoudt het ideaalbeeld zich tot de dagelijkse praktijk? Wat bezielt de mensen die er werken? En hoe ziet de toekomst van de universiteit er uit?