Congres/symposium | Symposium

Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal 005 (begane grond)

Symposium ter gelegenheid van het afscheid van Arie Verhagen als hoogleraar Nederlandse Taalkunde aan de Universiteit Leiden

Deze zomer bereikt Arie Verhagen de pensioengerechtigde leeftijd. Voor Arie betekent dat geen definitief afscheid van de Universiteit Leiden en daarom zal hij nog geen afscheidscollege geven. Wel komt er een einde aan zijn hoogleraarschap Nederlandse Taalkunde – een leerstoel die hij vanaf 1998 bekleedde. Om dit bijzondere moment niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, organiseren wij op vrijdag 30 september een symposium over een onderwerp dat Arie nauw aan het hart ligt: stilistiek in de Neerlandistiek.

Het centrale thema van het symposium ‘Neerlandistiek met stijl’ is de gedachte van Arie dat de studie van stijl de verbindende schakel kan vormen tussen de subdisciplines binnen de neerlandistiek. Op het symposium komen de verschillende perspectieven op stijl en stilistiek vanuit de taalkunde, taalbeheersing en letterkunde aan bod.

Voorlopig programma

9.30-10.00 Ontvangst

10.00-10.15 Inleiding Ton van Haaften (Universiteit Leiden)

10.15-10.45  Arie Verhagen (Universiteit Leiden)
‘Direct, (vrij) indirect, of gewoon iets eigenaardigs: grammatica en retorica van de Nederlandse inquit-constructie’

10.45-11.15 José Sanders (Radboud Universiteit Nijmegen)
‘De werking van perspectief’

11.15-11.30 Koffiepauze

11.30-12.00 Michael Burke (University College Roosevelt, Universiteit Utrecht)
‘Stilistiek: De anatomie van een discipline’

12.00-12.30 Jaap de Jong (Universiteit Leiden)
‘Het geheim van het  journalistieke stijlboek’

12.30-13.00 Timothy Colleman (Universiteit Gent)
‘Stijl vanuit constructiegrammaticaal perspectief’

13.00-14.15 Lunch

14.15-14.45 Henk Pander Maat (Universiteit Utrecht)
‘Wat is stilistische variatie?’

14.45-15.15 Karina van Dalen-Oskam (Huygens ING/ Universiteit van Amsterdam)
‘Onzichtbare taal. Stilometrie en literatuurwetenschap’

15.15-15.45 Gerard Steen (Universiteit van Amsterdam)
‘Stijl tussen taal en communicatie: een genre-analytisch perspectief’

15.45-16.15 Koffiepauze

16.15-17.15 Forumdiscussie o.l.v. Ton van Haaften (Universiteit Leiden)

17.15-19.00 Borrel

Aanmelding

Aanmelden kan met een berichtje naar neerlandistiekmetstijl@gmail.com o.v.v. naam en affiliatie.

Kosten voor deelname bedragen 25 euro, hierbij zijn inbegrepen: koffie en thee tijdens het symposium, lunch en de afsluitende borrel. De aanmelding is definitief zodra de betaling is ontvangen. Het bedrag kan worden overgemaakt via het online betaalsysteem paylogic.

Organisatoren

Ronny Boogaart (Universiteit Leiden), Maarten van Leeuwen (Universiteit Leiden) en Ninke Stukker (Rijksuniversiteit Groningen).

neerlandistiekmetstijl@gmail.com