Lezing

Pieterskerkhof 6
2311 SR Leiden
1.11

Karwan Fatah-Black ontving eerder dit jaar een Heineken Young Scientist Award. De Heineken Young Scientists Awards zijn een belangrijke aanmoedigingsprijs voor getalenteerde jonge onderzoekers die als voorbeeld kunnen dienen voor anderen. In het kader van deze award, geeft hij op 28 september de lezing 'Hollands 'Aloude Regeeringswijze' in de context van koloniale slavernij: slavernijkritiek in 18e-eeuws Leiden?'

Na universiteiten als Harvard en Oxford is het ook aan Leiden de beurt om de eigen rol in de slavernijverleden kritisch tegen het licht te houden. Halverwege de 18e eeuw stond de elite van Holland aan de vooravond van grootse investeringen in slavernij en slavenhandel. Met de liberalisatie van de mensenhandel zou de Atlantische economie een ongekende vlucht gaan doormaken, evenals de productie op de slavenplantages. Maar zover was het nog niet. Het leek eerder of de koloniale slavernij op haar laatste benen liep en of haar apologeten en achterhoedegevecht voerden. In die context lieten voor- en tegenstanders van de slavernij van zich horen. Deze lezing bespreekt een in de vergetelheid geraakte interventie van Gerard van Loon in dit debat. In zijn vijfdelige boekenreeks over de oude regering van Holland besteedde hij twee hele delen aan Hollands inheemse slavernij én de afschaffing daarvan. Reikte Van Loon met zijn werk een model aan voor de afschaffing van de koloniale slavernij? De ware hausse in de plantage-economie die vanaf de jaren vijftig van de achttiende eeuw opgang kwam drukte de kritiek op de koloniale slavernij weer voor vele decennia naar de achtergrond van het publieke debat.

Heineken Young Scientists Awards voor Leidse wetenschappers