Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Lamak. Ritual objects in Bali

  • Francine Brinkgreve
Datum
woensdag 21 september 2016
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Balinezen erkennen dat zij deel uitmaken van en verbonden zijn met een kosmische structuur die groter is dan alleen de zichtbare wereld. Het onderwerp van deze studie, de lamak, is hiervan een symbool. Een lamak is een langwerpige ‘loper’, gemaakt van palmblad en versierd met motieven die de bronnen en de continuïteit van het leven symboliseren. Een lamak dient als basis voor offers en als versiering voor offeraltaren en moet voor ieder ritueel opnieuw worden gemaakt. Dankzij een lamak worden offers gezien door goden en voorouders en kan een ritueel succesvol zijn.

Het zijn vooral vrouwen die door het maken van palmblad lamak, steeds weer opnieuw, de relaties met de onzichtbare wereld onderhouden. Ondanks veranderingen in motieven, materialen, productiewijzen en technieken is de lamak in de afgelopen 35 jaar niet essentieel veranderd, omdat haar rol als mediator tussen hemel en aarde gelijk is gebleven.

Hoewel massa toerisme en verstedelijking steeds verder toenemen, blijkt de Balinese cultuur toch zeer veerkrachtig te zijn. Want ondanks gebrek aan tijd en schaarste van natuurlijke materialen vinden Balinezen steeds weer nieuwe oplossingen om de onmisbare, vergankelijke lamak te kunnen blijven maken en gebruiken.

De resultaten van dit onderzoek zijn verkregen door antropologisch veldwerk op Bali; door het observeren en fotograferen van de vervaardiging en het gebruik van lamak in talloze rituelen, en door het interviewen van lamak makers en rituele specialisten over een periode van 35 jaar.

Volledige tekst samenvatting proefschrift Francine Brinkgreve.

Promotoren

  • Prof.dr. P.J. ter Keurs
  • Prof.dr. G.A. Persoon

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Inès van Arkel, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
i.van.arkel@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.