Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Hazelhoff Guest Lecture: Tom Loonen

  • Tom Loonen
Datum
maandag 26 september 2016
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Building
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
A1.44 (Lorentzzaal)

Herstel van vertrouwen

“De kredietcrisis ligt achter ons, op naar economische groei!”

De krantenkoppen doen ons weer hoop geven. Is er echter sprake van een structureel herstel of wordt dit herstel gebouwd op een fragiel fundament? De financiële en bankensector heeft een belangrijke positie als het gaat om het faciliteren van een herstel de economie. Op maandag 26 september zal Tom Loonen, hoogleraar ‘Effectiviteit van regelgeving bij de beleggingsonderneming’, spreken over de rol van financieel recht bij het herstel van vertrouwen.

Welke rol speelt wet- en regelgeving bij het herstellen van dit vertrouwen? Heeft dit effect? En wat te doen als wet- en regelgeving niet meer werken? Nederland heeft hierop een wereldwijd uniek antwoord: de bankierseed. Een belangrijke troef daarbij is tuchtrecht. Wat moeten we verwachten van tuchtrecht? Hoe werkt het tot nu toe in de financiële sector? In deze Hazelhoff Guest Lecture zal Tom Loonen ingaan op deze vragen.

Tom Loonen

Tom Loonen is hoogleraar 'Effectiviteit van regelgeving bij beleggingsondernemingen' aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is gespecialiseerd in de zorgplicht van beleggingsondernemingen. Hij doceert het vak 'Compliance, wet- en regelgeving bij banken' aan de VU en 'Ethics in Finance' aan de UvA. Tom Loonen is lid van de Tucht- en Geschillencommissie DSI en Tuchtraad Banken en directeur Wealth Management Services bij Bank Insinger de Beaufort (onderdeel van BNP Paribas Wealth Management). Hij schreef diverse boeken en artikelen over de financiële sector en (de juridische verplichtingen bij) beleggingsdienstverlening en schrijft regelmatig voor Het Financieele Dagblad.

Hazelhoff Centre for Financial Law

De Hazelhoff Guest Lectures worden georganiseerd door het Hazelhoff Centre for Financial Law. Het Hazelhoff Centre for Financial Law verzorgt academisch onderwijs en verricht onderzoek op het gebied van financieel recht.

Eerdere Hazelhoff Guest Lectures zijn verzorgd door Jan Kees de Jager, voormalig Minister van Financiën, Rutger Schimmelpenninck en Ben Knüppe, curatoren in het faillissement van DSB Bank, Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank (DNB), Rutsel Martha, voormalig Minister van Justitie van de Nederlandse Antillen, Don Scott De Amicis, voormalig Vice President en General Counsel van de Overseas Private Investment Corporation (OPIC), Joanne Kellermann, bestuurslid Single Resolution Board, en Wim Mijs, Chief Executive van de Europese Bankenfederatie (EBF).

Datum:   Maandag 26 september 2016
Tijd:         17.30-19.00u met aansluitend een borrel
Locatie:  Lorentzzaal (A1.44) | Kamerlingh Onnes Gebouw (Faculteit der Rechtsgeleerdheid)

Deze lezing is gesponsord door het Leids Universiteits Fonds/Van Beuningen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.