Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

De stad verbeeld als stromen van mensen

Datum
woensdag 21 september 2016
Tijd
Serie
Het spektakel van de stad
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Velen stellen zich een stad voor als een opeenhoping van gebouwen met hun bewoners. Steden worden dan ook meestal beroemd om hun architectuur en niet om hun inwoners. In de hedendaagse kunst zijn echter vele voorbeelden te vinden van foto’s en video’s die ‘de stad’ laten zien als stromen van mensen die zich in verschillende ritmes en stelsels door elkaar bewegen. Wat maken deze kunstwerken ons duidelijk over de stad? Deze vraag staat centraal in deze lezing en zal beantwoord worden aan de hand van onder andere de fotoserie Metropolis van Martin Roemers, video-installaties van Kimsooja en Can Altay en enkele teksten van sociaal geografen. 

Spreker
Helen Westgeest is universitair docent Modern and Contemporary Art History and Theory of Photography aan de Universiteit Leiden. Van 1995-2006 was ze als lector Kunsttechnieken verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Van 2002 tot 2004 werkte ze als lector Cultural Studies aan de HKU. In januari 2007 won ze de Teacher of the Year Award aan de Universiteit Leiden.  Ook was ze enkele malen gastcurator voor exposities in verschillende musea in Nederland en Duitsland. 

In 2014 is Helen Westgeest benoemd als Fellow van de Leiden Teachers’ Academy en daarnaast werkt ze als redacteur fotografie voor het Amerikaanse kunstvakblad caa.reviews.

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.