Studiemiddag: Criminele organisaties en organisatiecriminaliteit

Erasmus University Rotterdam - Campus Woudestein
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA Rotterdam

Cahiers op de Campus is een initiatief van de hoofdredacteur Elke Devroe van de Cahiers Politiestudies waarbij een breed publiek van wetenschappers, beleidsmakers en politiepersoneel de mogelijkheid krijgt kennis te maken met de Cahiers en de besproken vraagstukken.

Het thema van de vierde bijeenkomst is ‘Criminele organisaties en organisatiecriminaliteit(Cahier 39). Tijdens deze studiemiddag onderzoeken we wat organisatiecriminaliteit en georganiseerde criminaliteit inhouden.
Op het eerste gezicht lijken het twee verschillende zaken. Het eerste wordt vooral geassocieerd met grote bedrijven en speelt zich grotendeels in de bovenwereld af, het tweede met maffia-achtige groepen gesitueerd in de onderwereld. In de praktijk blijkt het onderscheid niet altijd zo gemakkelijk te handhaven.

Op de studiemiddag brengen we empirisch onderzoek in kaart en gaan we in op de verschillende verschijningsvormen en de dilemma’s bij de aanpak hiervan.

13.00 uur Ontvangst met koffie en thee
13.30 uur Verwelkoming en inleiding op het thema door de dagvoorzitter

Elke Devroe, associate professor, Institute of Security and Global Affairs, Universiteit
Leiden - Hoofdredacteur Cahiers Politiestudies

Criminaliteit en organisaties: fenomeen en aanpak
Prof. dr. Antoinette Verhage, docent Criminologie, IRCP, Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht, Universiteit Gent

14.05 uur Kartels en georganiseerde criminaliteit. Hoe boven- en onderwereld elkaar ontmoeten
Prof. dr. Henk van de Bunt, Erasmus School of Law, Erasmus University Rotterdam
14.25 uur De bestuurlijke bijl aan de wortels van georganiseerde criminaliteit
Dr. Ruth Prins, assistant Professor, Institute of Security and Global Affairs, Universiteit Leiden
14.45 uur Pauze met koffie en thee
15.15 uur Aanpak van georganiseerde criminaliteit door de politie
Sander Huisman, adviseur bij de Korpsleiding van de Nationale Politie ten aanzien van opsporingsvraagstukken
15.35 uur Algemene reflectie op Cahier 39
Prof. dr. Judith Van Erp, Departement Recht, Bestuur, Economie en Organisatie, Universiteit Utrecht

Discussie o.l.v. Prof. dr. Em. Paul Ponsaers, Universiteit Gent

16.30 uur Afsluiting
Elke Devroe
16.35 uur Borrel

Aanvullende informatie

Prijs: € 65,- koffiepauze, borrel en Cahier Politiestudies nr. 39 ‘Criminele organisaties en organisatiecriminaliteit’ (Maklu)

Inschrijven: Op de website van het “Centre of Policing and Security”. Deadline 1 september 2016.

Betaling: Na ontvangst van een factuur met vermelding van het factuurnummer.

Annuleren: Kosteloos annuleren kan tot uiterlijk 3 dagen voor de studiedag. Bij verhindering kan een vervanger uw plaats innemen, mits u dit uiterlijk 2 dagen voor de studiedag doorgeeft. Indien vervanging of verhindering niet tijdig wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfgeld verschuldigd.

Met dank aan Erasmus University Rotterdam voor de gastvrijheid.