Lezing over AlphaGo door Aja Huang (Google DeepMind)

29 juni 2016
Science Campus
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Aja Huang, Senior Research Scientist bij Google DeepMind, is een van de hoofdontwikkelaars van AlphaGo. Dit computerprogramma verraste eerder dit jaar de hele wereld door de wereldkampioen in het razend ingewikkelde oosterse bordspel Go te verslaan. De overwinning wordt gezien als een belangrijke stap in de ontwikkeling van de Kunstmatige Intelligentie.

Tijdens zijn lezing gaat Huang dieper in op hoe AlphaGo zo krachtig is geworden. Door gebruik te maken van verschillende soorten diepe neurale netwerken (deep learning) kan het programma de posities op het bord evalueren en nieuwe stappen bepalen. Deze netwerken zijn getraind door een nieuwe combinatie van methoden, waarbij de computer op verschillende manieren leerde: door spellen van menselijke Go-spelers te analyseren en door zelf te spelen.
Verder zal Huang vertellen over een nieuw ontwikkeld zoekalgoritme, dat door AlphaGo gebruikt werd om zowel andere Go-computerprogramma’s als wereldkampioen Lee Sedol te verslaan.

De lezing van Aja Huang is onderdeel van de jaarlijkse Computers and Games conferentie, die dit jaar plaatsvindt bij het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS).

Deze lezing is voor iedereen toegankelijk. Aanmelden is niet nodig, maar vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we u aan op tijd te komen.