Universiteit Leiden

nl en

Literair café

Literair Café over De stilte van Thé van Marie de Meister

Datum
donderdag 16 juni 2016
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
Juridisch café - Global Lounge

In maart 2016 verscheen de roman De stilte van Thé van Marie de Meister. De roman is goed ontvangen en aangeprezen door het boekenpanel van DWDD. Marie de Meister is het pseudoniem van Rikki Holtmaat, hoogleraar non-discriminatierecht in Leiden.

De stilte van Thé

De stilte van Thé gaat over een jonge vrouw (Sophie) die denkt haar leven prima op orde te hebben, totdat ze via haar werk als journaliste geconfronteerd wordt met het feit dat ze niet weet waarom haar moeder (Thé) haar als baby heeft afgestaan en in een slotklooster is getreden. Gaat Sophie de zwijgende Thé ter verantwoording roepen over deze keuze?

Literair café

Tijdens het literair café zal Prof. Jeanne Gaakeer (EU, Rotterdam) enkele Leidse collega’s van professor Holtmaat ondervragen over de juridische dimensies van haar literaire werk. Kan literatuur ons iets leren over lastige juridische kwesties? Deelnemers aan die discussie zijn prof. Tineke Cleiren (strafrecht), Prof. Alex-Geert Castermans (burgerlijk recht) en dr. Machteld Vonk (jeugdrecht). Marie de Meister zal enkele passages uit haar roman voorlezen en na afloop desgewenst het boek signeren

Juridische thema's

In De Stilte van Thé komen twee juridische thema’s aan de orde.

Het eerste thema heeft te maken met het zogenoemde Valkenhorst arrest van de Hoge Raad uit het midden van de jaren ‘90. De hoofdpersoon van de roman heeft veel moeite met dat arrest, omdat de HR daarin in haar ogen ten onrechte een recht op het kennen van iemands afkomst construeert. Is dit recht nu algemeen geaccepteerd in Nederland, of bestaan daartegen nog steeds bedenkingen? Loopt Nederland in dit opzicht uit of in de pas vergeleken bij andere landen?
Het tweede thema betreft de vraag in hoeverre het motief van mensen om een bepaalde daad te verrichten een rol moet of mag spelen bij het vormen van een (juridisch) oordeel over die daad. Soms maken mensen onbegrijpelijke (of zelfs onethische) keuzes in het leven; keuzes die voor andere mensen ingrijpende gevolgen hebben, en die ze dus graag willen kunnen begrijpen. Maar wat als die ‘daders’ daarover geen verklaringen willen afleggen? Kun je mensen dwingen om zich uit te spreken over het motief voor een daad? Kan en mag het recht daar bij worden ingezet? Bestaat er zoiets als het recht om daarover te zwijgen? Ligt dat anders in het strafrecht dan in het civiele recht?

Praktische informatie

De toegang is gratis. Wel moet je je vooraf aanmelden bij Petra van der Helm.

Inlichtingen over het werk van Marie de Meister bij Emmelie Muijsers, uitgeverij Ambo-Anthos.

Kijk op de website van Marie de Meister voor het laatste nieuws over de roman.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie