Congres/symposium

De legitimiteit van de Eerste Kamer

• Ruud Koole
  • Rudy Andeweg
  • Bert van den Braak (Montesquieu Instituut)
  • Wietse Stam
  • Hans Engels (D66-senator)
  • Frank Köhler (SP-senator)
  • Roel Kuiper (CU-senator)
  • Organisator: het profileringsgebied Politieke Legitimiteit
12 mei 2016
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Lorentzzaal (A144)

Wat is, na ruim 200 jaar, nog de legitimiteit van onze Eerste Kamer? En hoe zou die legitimiteit kunnen worden verhoogd? Is de Senaat er voor kwaliteitscontrole op wetgeving, als politieke tegenmacht voor de Tweede Kamer, of juist als verlengstuk van dat politieke speelveld? In het politieke en publieke debat klinkt steeds vaker de roep tot hervorming (of zelfs afschaffing) van de Eerste Kamer. Wat is eigenlijk de stand van de wetenschap? En komt die overeen met de visie van mensen uit de praktijk? Reden genoeg dus voor het profileringsgebied Politieke Legitimiteit om een uitgebreide reflexie te organiseren op de toekomst van dit tweehonderdjarige instituut. Tijdens een openbaar symposium zullen drie wetenschappers in gesprek gaan met drie praktijkdeskundigen, leden van de Eerste Kamer zelf, die hun eigen visies uiteenzetten.

14.30 uur: Inloop

15.00 uur: Opening & inleidingen van drie wetenschappers:

• Prof. dr. Rudy Andeweg (Instituut voor Politieke Wetenschap, Universiteit Leiden)
  • Dr. Bert van den Braak (Parlementair Documentatiecentrum)
  • Drs. Wietse Stam (Instituut voor Geschiedenis, Universiteit Leiden)

16.00 uur: Pauze

16.15 uur: Openingsstatements en reacties van drie senatoren:

Daarna: debat met elkaar & de zaal, onder leiding van prof. dr. Ruud Koole (Instituut voor Politieke Wetenschap, Universiteit Leiden en PvdA-senator, 2011-2015)

17.30 uur: Borrel in de Global Lounge (begane grond, onder de Lorentzzaal)

Dit symposium is een initiatief van het Profileringsgebied Politieke Legitimiteit. Voor vragen kunt u contact opnemen met coördinator Geerten Waling.