Scènes uit het post-apartheidstijdperk - Verbasterde geschiedenis

Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden

Scènes uit het post-apartheidstijdperk in Zuid-Afrika

Dr. Astrid Van Weyenberg (Universiteit Leiden)

In deze lezing staat het toneelstuk Molora (2003) van Yael Farber centraal. Dit is een Zuid-Afrikaanse bewerking van de trilogie Oresteia van Aeschylus. Molora dramatiseert de uitdagingen die Zuid-Afrika te verwerken kreeg na het afschaffen van de apartheid:  hoe ga je om met wraakgevoelens, hoe verzoen je een natie die jarenlang door ongelijkheid verscheurd is geweest en hoe verander je een systeem van apartheid in een niet-raciale democratie? Tijdens de lezing zullen Farbers expliciete verwijzingen naar de Waarheids- en Verzoeningscommissie (Truth and Reconciliation Commission, TRC) besproken worden. Deze commissie werd in 1995 opgericht ter voorkoming van verwachte bloedvergieten na het afschaffen van de apartheid en om de overgangsfase naar een nieuw en democratisch Zuid-Afrika vorm te geven. Dit gesprek zal ook een aantal gerelateerde onderwerpen behandelen, uiteenlopend van storytelling en theater, via waarheid en vergiffenis, naar amnestie en verzoening.

Verbasterde Geschiedenis: Mythologie en Transculturatie in Tertius Kapps Rooiland

Dr. Hanneke Stuit, Universiteit van Amsterdam

Het toneelstuk Rooiland speelt zich af in een Zuid-Afrikaanse gevangenis waar criminele bendes de dienst uitmaken, in plaats van de geprivatiseerde instituties die de gevangenis beheren. In deze lezing analyseert Stuit de lotgevallen van de hoofdpersoon Frans, die op het punt staat tot een van de bendes toe te treden. Dit doe ze door de mythologische structuur van de verhalen die de personages aan elkaar vertellen te bekijken, in het bijzonder de verhalen waarin de ontstaansgeschiedenis van de bendes wordt doorgegeven. Hierbij wordt gelet op mythische, magisch aandoende tekstelementen, maar ook op de mythologische processen die Roland Barthes heeft onderzocht in zijn Mythologieën (1957). De interpretatie van het stuk maakt zo inzichtelijk hoe mythes kunnen fungeren als een selectieproces in geschiedkundige vertogen.

De lezing vindt plaats in het Engels.