Publieksevent: Mercurius schuift tussen aarde en zon

9 mei 2016
Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden

Kom op 9 mei naar de Sterrewacht Leiden om Mercurius van dichtbij te zien! Op deze dag beweegt Mercurius voor het eerst in 10 jaar tussen de aarde en zon door en is het silouet van de planeet zichtbaar tegen de zon.

De overgang is het beste met een telescoop te zien omdat Mercurius erg klein is. In 2015 is er een nieuwe telescoop in de Sterrewacht ge├»nstalleerd die de zon op bijna een meter doorsnede projecteert. Hiermee is Mercurius toch goed zichtbaar. De zonnekijker is mede dankzij de crowdfundingactie Breng de zon naar Leiden tot stand gekomen.

13:00 - 21:00  Doorlopend programma met o.a.:

-  Activiteiten voor kinderen door Universe Awareness
 - Projectie van de zon in het bezoekerscentrum
 - Diverse telescopen om Mercurius te bekijken
17:00 - 17:30  Lezing prof.dr. Ignas Snellen

Bereikbaarheid

Wegens bouwwerkzaamheden is de Oude Sterrewacht alleen toegankelijk via de Zegersteeg en een kleine trap. Wilt u komen, maar bent u slecht ter been? Mail dan naar mercurius2016@strw.leidenuniv.nl en we zorgen voor een oplossing.