Lezing

Op de breuklijn - Afrikaanse (diaspora) kunst en het probleem van hedendaagse kunstgeschiedenis

• Bárbaro Martínez-Ruiz
18 mei 2016
Museum Volkenkunde
Steenstraat 1
Leiden

De laatste jaren gaat in kunstgeschiedenisprogramma's meer en vaker aandacht uit naar de geschiedenis van Afrikaanse (diaspora) kunst. Ondanks deze toenemende aandacht neemt het onderzoek naar deze kunst in de praktijk een marginale plek in. Dit valt samen met de voortdurende worsteling van Afrikaanse (en Afrikaanse diaspora) kunstenaars om een plek te vinden binnen de belangrijke kunstinstellingen.

In deze lezing zal Dr. Bárbaro Martínez-Ruiz enkele onderliggende oorzaken hiervan aan de orde stellen. Hierbij zal hij de grenzen opzoeken van de traditionele kunstgeschiedenis en -praktijk door passende aandacht te vragen voor de Afrikaanse (diaspora) kunst. Volgens Martinez-Ruiz heeft de Westerse kunstgeschiedenis gefaald om aannames over het primitieve karakter van 'traditionele Afrikaanse kunst' te verruilen voor nieuwe hedendaagse inzichten. Daarnaast zal Martinez-Ruiz teruggrijpen op zijn eigen werk dat zich inlaat met een scala aan plekken, van Angola tot Cuba, waarbij hij specifiek ingaat op zijn werk over grafische schrijfsystemen zowel in Afrika als daarbuiten, via de diaspora.

Bárbaro Martínez-Ruiz is een kunsthistoricus met expertise in Afrikaanse and Caribbische artistieke praktijken. Hij heeft posities bekleed aan Havana's High Institute of Art (1993-1997), aan Rhode Island School of Design (2002-2004) en aan Stanford University (2004-2013). Sinds 2014 is hij verbonden aan de University of Cape Town.

De lezing vindt plaats in het Engels.