Panel over polderjihadisten

Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Lorentzzaal (A.144)

Er is weinig bekend over de beweegredenen van Nederlandse moslims om af te reizen naar het​

IS-kalifaat in Syrië, en nog minder over het leven van Nederlanders daar. Toch beginnen onderzoekers langzamerhand een beeld te krijgen. Een van deze studies is het recente rapport Bestemming Syrië. Een exploratieve studie naar de leefsituatie van Nederlandse ‘uitreizigers’ in Syrië dat op verzoek van de Rotterdamse rechtbank is opgesteld door wetenschappers Daan Weggemans, Ruud Peters, Edwin Bakker en Roel de Bont.

LUCIS vindt het van belang dit soort rapporten voor een breder publiek te bespreken, en daarbij verschillende invalshoeken te betrekken.

Op dinsdagmiddag 24 mei zullen twee auteurs dit rapport nader toelichten. Twee andere wetenschappers zullen vanuit hun onderzoek en discipline hier nader commentaar op geven. De discussie van dit panel onderling en met de zaal zal worden begeleid door Maurits Berger.

Na het panel volgt een borrel in Café de Keyzer.

Panelleden

Allard Feddes doet onderzoek naar radicaliseringsprocessen en is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
Ruud Peters is emeritus hoogleraar islamitisch recht aan de Universiteit van Amsterdam.
Stijn Sieckelinck onderzoekt (de-)radicaliseringsprocessen bij adolescenten en jong volwassenen en is verbonden aan de Universiteit Utrecht.
Daan Weggemans is als onderzoeker verbonden aan het Institute for Security and Global Affairs.

Moderator: Maurits Berger is hoogleraar islam en het Westen aan de Universiteit Leiden.

Deze activiteit is Nederlandstalig. Wilt u het panel bijwonen, meld u zich dan aan via lucis@hum.leidenuniv.nl.​