Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Waar komt ons water vandaan?

Datum
zaterdag 9 april 2016
Tijd
Serie
Kaiser Lente Lezingen 2016
Locatie
Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden

De rol van water bij de vorming van nieuwe sterren, planeten en kometen

Water en organische verbindingen zijn essentieel voor het ontstaan van leven op onze aarde en andere planeten. Maar waar komt al het water in onze oceanen vandaan? Ons zonnestelsel is gevormd uit een ijle wolk van gas en stof tussen de sterren. In deze lezing zal de rol van water bij de vorming van nieuwe sterren, planeten en kometen (‘vieze sneeuwballen’) worden besproken aan de hand van de nieuwste waarnemingen en resultaten van de Rosetta missie naar komeet 67 P/C-G. Deze unieke data geven verrassende inzichten in de ontstaansgeschiedenis van ons planetenstelsel. Welke prebiotische moleculen zijn aanwezig als bouwstenen voor nieuwe planeten? Is het water op aarde inderdaad ouder dan de Zon? 

Meer informatie en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.