Lezing

Research Seminars Serie FGGA: Big Data Analytics for mitigating carbon emissions in smart cities: Opportunities and challenges

15 april 2016
Stichthage
Koningin Julianaplein 10 (13e verdieping)
2595 AA The Hague
13de verdieping, zaal Bezuidenhout

Het eerste research seminar vindt plaats op vrijdag 15 april van 15.30 tot 17.00 in Stichthage (13e etage, zaal Bezuidenhout). Sarah Giest van het Instituut voor Bestuurskunde (FGGA, Universiteit Leiden) zal een paper presenteren getiteld : Big Data Analytics for mitigating carbon emissions in smart cities: Opportunities and challenges”.  Na het seminar is er gelegenheid voor een drankje.

Voor meer informatie over de serie seminars kunt u contact opnemen met Johan Christensen, Joris van der Voet of David Ehrhardt.

Om een seminar bij te wonen is het niet nodig verbonden te zijn met de Universiteit Leiden of u te registreren. We hopen u allen te zien op de seminars!

---

Sarah Giest, Instituut Bestuurskunde, FGGA, Universiteit Leiden

Dit paper gaat over de groeiende scepsis rondom het gebruik van big data in de context van smart cities. Van big data wordt gezegd dat het gemeentebesturen efficiënter, effectiever en meer evidence-based maakt. Critici wijzen echter op de silostructuur van dataopslag en het onvermogen van big data om contextuele bijzonderheden en lokale ervaringen in kaart te brengen. Aangeboden oplossingen zijn de instelling van organen voor kennisoverdracht die big data kunnen interpreteren in de stedelijke context en het gebruik van ICT voor open data hubs. Op deze basis onderzoekt het paper de uitdagingen waar gemeentebesturen voor staan in het omgaan met big data in de context van de vermindering van CO2-emissie. Door de lens van beleidscapaciteit en evicende-based beleidsliteratuur worden de steden Kopenhagen (Denemarken), Malmö (Zweden), Oxford (UK) en Wenen (Oostenrijk) geanalyseerd. Deze casussen laten zien dat datasilo’s bestaan en veel aandacht van de gemeentebesturen trekken naar het bouwen van bestuurs- en technologische capaciteit, waarbij ze analytische capaciteitsopbouw en kennisoverdracht overschaduwen.