Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Première wetenschappelijke fictiefilm 'On Being a Scientist'

Datum
donderdag 7 april 2016
Tijd
Zaal
De première vindt plaats in de karakteristieke grote zaal van Bioscoop Trianon, Breestraat 31, 2311 CH Leiden. Er is parkeergelegenheid aan de Haagweg 8.

Kan fictiefilm studenten voorbereiden op werk in de wetenschap en de valkuilen die daarbij komen kijken? De film On Being a Scientist laat zien hoe fictie ingezet kan worden voor onderwijs en discussies kan uitlokken bij kijkers.  

Op 7 april organiseert de Universiteit Leiden een première van de film die geproduceerd is door Crochetta Films en gebruikt wordt in het gelijknamige bachelorvak van de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Belangrijkste doel is het lanceren van de film voor een breder publiek onder een vrije licentie (Creative Commons). En: discussiëren over de inzet van fictie voor onderwijsdoeleinden. 

Film, fictie en het onderwijs

Complex, duur en tijdrovend. Maar ook, groots, meeslepend en herkenbaar. Verhalen vertellen is een van de oudste vormen van informatieoverdracht, vooral over wie en wat de mens is of zou moeten zijn. Door mee te leven met de fictieve personages, vertolkt door enkele van Nederlands beste acteurs, onder wie Sigrid ten Napel en Rijnout Bussemaker, worden de alledaagse dilemma’s in de wetenschappelijke wereld direct invoelbaar. Scenario en regie zijn van de hand van Gouden Kalf-winnaar Joost van Ginkel. De Engelstalige film is opgedeeld in 9 opeenvolgende episodes die afzonderlijk elk een aspect van de wetenschap belichten en daarnaast samen een overkoepelend verhaal vormen. Daardoor is de film breed inzetbaar voor verschillende vormen van onderwijs in zowel binnen- als buitenland. 

Q&A met producenten, docenten en regisseur

Na het vertonen van de film volgt een interactieve discussie over de totstandkoming van de film en de achterliggende visie onder leiding van vice-rector Simone Buitendijk en met deelname van projectleider Bas Haring, mededocent Frans van Lunteren, regisseur Joost van Ginkel en medeproducent Remco van Schadewijk.

Voor wie?

De première is bedoeld voor academici, promovendi en studenten, maar vooral ook docenten, beleidsmedewerkers en onderwijsprofessionals. Deelname aan de bijeenkomst is gratis.

Programma

  • 11:30 uur Ontvangst met lunch
  • 12:00 uur Introductie film door Bas Haring
  • 12:15 uur Vertoning On Being a Scientist
  • 13:20 uur Q&A-sessie onder leiding van Simone Buitendijk
  • 13:40 uur Borrel

Aanmelden

Aanmelden vooraf is gewenst zin verband met de catering. Aanmeldformulier

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de première contact op met Mirella Imthorn, mmh.imthorn@bb.leidenuniv.nl  (Evenementenbureau)
Voor inhoudelijke vragen: Remco van Schadewijk, r.van.schadewijk.2@umail.leideuniv.nl 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.