Lezing | Book presentation

Einsteinweg 2
2333 CC Leiden
E.004

Deze vierde Louwes Lezing over watergebruik en waterbeheer viert het vijfjarig bestaan van de Water Course in de aanwezigheid van de Filipijnse ambassadeur Jaime Victor B. Ledda. Aan hem zal ook het eerste exemplaar van het boek ‘The World of Water’ worden uitgereikt.

Duurzaam watergebruik en beheer in de Filipijnen

De resultaten van 5 jaar samenwerking in de Filippijnen zijn gebundeld in het boek 'The World of Water', dat donderdag 14 april 2016 zal worden gepresenteerd aan de Filipijnse ambassadeur. Het onderzoek door studenten van de Universiteit Leiden en de Filipijnse Isabela State University over onder andere community-based management en waarom vissers niet geloven in de bescherming van vissen is een inspirerend voorbeeld van interdisciplinair en intercultureel onderzoek.

Louwes lezing en boekpresentatie

Gerhard van den Top, Dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht houdt de vierde Louwes lezing met de titel ‘Living with water in the Dutch Delta: An international reference case in water governance’. Voorafgaand aan deze lezing onderstreept  de Filipijnse ambassadeur Jaime Victor B. Ledda het belang van de samenwerking tussen de Filipijnen en Nederland en ontvangt hij samen met Hanna Swaab, Decaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen, de eerste exemplaren van het boek ‘The World of Water’.

Water is leven

‘The World of Water’ is een kleurrijk boek over water en cultuur. Het toont het avontuur en de uitdaging van intercultureel en interdisciplinair onderzoek dat de Universiteit Leiden en de Filipijnse Isabela State University met elkaar zijn aangegaan. Het is een  boek met een duidelijke boodschap: Water is leven. Gerard Persoon, Wetenschappelijk Directeur van het Instituut Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, legt trots uit: “Water is de basis voor al het leven, daarom is onderwijs en onderzoek op het gebied van water zo essentieel. In Nederland zijn veel dingen gewoon. We hebben nauwelijks te maken met overstromingen en er komt altijd water uit de kraan; zaken die voor Filipijnse studenten niet vanzelfsprekend zijn. Samen onderzoek doen naar water is een bijzonder leerzame ervaring.”

Water Course in de Filipijnen

Sinds 2011, wordt elk jaar in januari de internationale cursus Water and Water Management – ‘the Water Course’ – georganiseerd in de Filipijnen door de Isabela State University, Universiteit Leiden en de Mabuwaya Foundation met de steun van het Hoogheemraadschap Rijnland. Aan de cursus van een maand nemen 14 studenten van de Universiteit Leiden en 14 Filipijnse studenten van de Isabela State University mee. In een internationaal en interdisciplinair team in Manila en Los Banos leren ze een onderzoek uit te voeren naar watergebruik, water als hulpbron en de rol van gemeenschappen in watermanagement. De achtergrond van de studenten is divers, waaronder antropologie, biologie, landbouwkunde en civiele techniek.

Louwes Fund

Zowel de Louwes Lezing als de Water Course zijn activiteiten van het Louwes Fund, een legaat van landbouwkundige en politicus Hendrik Jan Louwes bestemd voor jong onderzoekstalent in water en voedsel aan de Universiteit Leiden en de University of Oxford.

Registeren

De bijeenkomst bijwonen kan door voor 11 april een e-mail te sturen met de volledige namen van de op te geven gasten naar Sheryl Lynn Callister-Baas:  s.l.baas.2@umail.leidenuniv.nl. Alle aanwezigen krijgen na afloop een exemplaar van de ‘The World of Water’ en zijn uitgenodigd op de receptie ter afsluiting  van de feestelijke middag.

Programme

Programme 4th Louwes Lecture 14 April, 2016