Universiteit Leiden

nl en

Festival | Boekpresentatie

Boekpresentatie: De dichter als idool. Literaire roem in de negentiende eeuw

  • Gaston Franssen
  • Niña Weijers
  • Aad Meinderts
  • Sander Bax
Datum
vrijdag 29 april 2016
Tijd
Locatie
Gravensteen
Pieterskerkhof 6
2311 SR Leiden
Zaal
0.11
De dichter als idool

Op 29 april a.s. verschijnt van Rick Honings De dichter als idool. Literaire roem in de negentiende eeuw.

Met lezingen van Gaston Franssen, Sander BaxNiña Weijers en Aad MeindertsCoen van Beelen en Nick Tomberge zullen een speciaal voor deze gelegenheid geschreven lied ten gehore brengen.

De dichter als idool

Beroemdheden zijn van alle tijden, maar in de vroege negentiende eeuw kreeg het verschijnsel ‘roem’ een nieuwe impuls. Dankzij de Romantiek rijpte het idee dat de ware kunstenaar, verheven boven ‘gewone’ mensen, zich in maatschappelijk en cultureel opzicht diende te onderscheiden, met een bijzondere levensstijl en een excentriek imago.

Bewonderaars

Dichters werden toen ook bejegend als unieke figuren. Goethe in Duitsland en Byron in Engeland groeiden bijvoorbeeld uit tot echte celebrities, met een schare fans. Ook in Nederland ontstond in die tijd een fascinatie voor beroemde auteurs. Hun bewonderaars gingen op jacht naar handtekeningen, verzochten om een haarlok, stuurden fanmail, imiteerden de stijl van hun idool of ondernamen een bedevaart om hem te ontmoeten.

7 beroemde auteurs

De dichter als idool analyseert de imago’s van zeven beroemde auteurs (zoals Hendrik Tollens, Nicolaas Beets, Piet Paaltjens en Multatuli), en laat ook zien hoe de literaire fan zich manifesteerde. Het boek biedt daarmee een eerste overzicht van de Nederlandse geschiedenis van literaire roem in de negentiende eeuw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.