Boekpresentatie

Lange Poten 10
2511 CL Den Haag
Van der Poelzaal 1

Dit voorjaar bekleedt Nederland wederom het voorzitterschap van de Europese Unie. Een gelegenheid die de Europa-onderzoekers binnen de Universiteit Leiden hebben aangegrepen om te kijken waar de EU op het ogenblik staat, en hoe goed de Unie op haar toekomst is voorbereid. Het boek ‘Fit for the future’ bundelt de bijdragen van Leidse wetenschappers en behandelt de uitdagende onderwerpen op de agenda van het voorzitterschap 2016. Elke auteur reflecteert vanuit zijn eigen achtergrond en perspectief op elementen en ontwikkelingen binnen het Europees recht en beleid die van belang zullen zijn voor de Europese agenda de komende maanden.

Het boek biedt unieke en eigentijdse academische en interdisciplinaire inzichten op het functioneren van de EU die van belang zijn voor binnenlandse en Europese beleids- en besluitvormers. Daarbij wordt vanzelfsprekend ingegaan op vragen die nu zeer relevant zijn, zoals de vluchtelingenproblematiek, de voortdurende dreiging van aanslagen en de financiële situatie binnen de eurozone, in het bijzonder ten aanzien van Griekenland. Daarnaast gaan bijdragen in op de wijze waarop de Europese Commissie het beleid wil bijbuigen om daarmee onnodige ‘bureaucratie’ te verminderen, maar ook de plaats die Europa inneemt op het wereldtoneel als speler naast andere grootmachten.

Het boek wordt aangeboden aan Eerste Kamervoorzitter en Ankie Broekers-Knol en de Haagse wethouder Tom de Bruijn.

Meer informatie over het boek