Achieving Party Unity: A Sequential Approach to Why MPs Act in Concert

Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Senaatskamer

In de meeste (Europese) parlementaire democratieën is fractie-eenheid bij stemmingen in het parlement eerder regel dan uitzondering. Maar hoe komen individuele parlementsleden tot de beslissing om met hun fractie mee te stemmen?

Politicoloog Cynthia van Vonno (Universiteit Leiden) toont in haar proefschrift Achieving Party Unity: A Sequential Approach to Why MPs Act in Concert aan dat—in weerwil van wat dikwijls (impliciet) wordt aangenomen—partijdiscipline zelden nodig is. Fracties kunnen bijna altijd rekenen op de vrijwillige bereidwilligheid van hun leden. Parlementariërs stemmen doorgaans met de fractie mee omdat zij het stemadvies van fractiegenoten volgen, zij het simpelweg het met het fractiestandpunt eens zijn, of zij de norm van partijloyaliteit onderschrijven.

Promotor

• Prof. dr. R.B. Andeweg

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Inès van Arkel, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden