Docentendag Biologie ‘Genetica’

Sylvius Laboratorium
Sylviusweg 72
2333 BE Leiden

Tijdens de docentendag kunnen docenten kennis maken met de Universiteit Leiden, en de opleiding Biologie in het bijzonder. Dit jaar zal genetica als thema centraal staan.

Graag nodigen wij u uit voor de docentendag Biologie op vrijdag 18 maart aanstaande. Tijdens deze dag kunt u nader kennismaken met de Universiteit Leiden en de opleiding Biologie in het bijzonder. Bij de lezingen wordt uiteraard ook gelet op de toepasbaarheid in uw dagelijkse lespraktijk.
Het thema “Genetica” staat dit jaar centraal. Tijdens de docentendag worden actuele ontwikkelingen en wetenschappelijke inzichten gepresenteerd die gebruikt en toegepast kunnen worden in uw onderwijs. De gastcolleges verzorgd door: Prof. Dr. Johan Memelink, Dr. Klaas Vrieling en Dr. Christiaan Henkel. Ze behandelen contexten en concepten die aansluiten bij het onderwijsprogramma. Na afloop ontvangt u een certificaat als bewijs van deelname. Deze professionaliseringsbijeenkomst wordt aangemeld bij het Lerarenregister.

Gastcolleges

• Johan Memelink:  DNA in een genoom. Over de organisatie van DNA in een eucaryotisch genoom en de rol daarvan in de expressie van genen.
  • Klaas Vrieling: Genome wide association mapping (GWAS) en Quantitative Trait Loci (QTL) mapping. GWAS en QTL mapping worden gebruikt om genen voor bepaalde eigenschappen op het genoom op te sporen. Deze technieken hebben veel overeenkomsten, bijvoorbeeld het vinden van een associatie tussen een moleculaire merker en een eigenschap zoals resistente tegen een herbivoor. Het verschil tussen de technieken is dat GWAS gebruikt maakt van on-gerelateerde individuen en bij QTL mapping de individuen gerelateerd (een kruising). Klaas Vrieling gaat hier tijdens de docentendag nader op in.  Daarnaast: om een genetische kaart te maken of GWAS uit te voeren heb je moleculaire merkers zoals SNPs (single nucleotide polymorphisms) nodig. Het Instituut Biologie Leiden heeft een “state of the art apparaat” staan dat per dag 100.000 van dergelijke analyses kan doen. Het is een techniek die op heel weinig universiteiten aanwezig is. Vrieling laat na zijn gastcollege zien hoe dit werkt.
  • Christiaan Henkel: Computerpracticum waarin we gaan kijken of we Neanderthal-genen kunnen vinden in ons eigen DNA.

Aanmelden

Na uw bezoek aan deze dag heeft u weer volop ideeën en inspiratie voor uw eigen onderwijs. We ontvangen uw aanmelding graag uiterlijk dinsdag 1 maart 2016. U kunt zich aanmelden via dit formulier. Geïnteresseerde collega’s kunnen zich ook aanmelden via het online formulier.

De avond is gratis voor docenten van scholen aangesloten bij één van de twee steunpunten, andere deelnemers betalen een bijdrage van €55.

Datum:  Vrijdag 18 maart 2016
Tijd:    16.00 – 20.00 uur
Locatie: Sylvius laboratorium, Sylviusweg 72, Leiden (Locatie op de kaart)

16:00 – 16:30 Introductie over de opleiding Biologie door Prof. Dr. Johan Memelink