Cursus Analytische Meetkunde

Science Campus
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Vanaf 2015 neemt analytische meetkunde (meetkunde met coördinaten) weer een belangrijke plaats in het examenprogramma wiskunde B en D op havo en vwo in. In deze cursus frissen we kennis van analytische meetkunde op. Denk daarbij aan kegelsneden (ellipsen, parabolen en hyperbolen), ruimtemeetkunde, vectoren en complexe getallen. Ook besteden we aandacht aan de relatie van analytische met synthetische meetkunde, didactiek, ict en toepassingen.

Inhoud

In de drie bijeenkomsten bekijken we de meetkundedomeinen in de verschillende examenprogramma’s. Na een korte herhaling van de benodigde technieken gaat u aan de slag met opgaven. Aan de orde zullen komen: meetkunde in R2 en R3, keuze van een geschikt coördinatenstelsel,  vergelijkingen en parametrisaties, kegelsneden, vectoren en inproduct, complexe getallen en toepassingen. Verder besteden we aandacht aan didactiek, ict en probleemoplossen. We vergelijken verschillende oplossingsmethoden,  in het bijzonder analytische met synthetische methoden.

Datum Tijd Onderwerp
Donderdag 10 maart 2016 20:00 Cursus meetkunde deel 1
Donderdag 24 maart 2016 20:00  Cursus meetkunde deel 2
Donderdag 14 april 2016 20:00 Cursus meetkunde deel 3

Cursusleiders

Cursusleiders: drs. P.M.G.M. Kop, dr. J. G. Spandaw en dr. W. Caspers

Wim Caspers heeft onderzoek gedaan in de functionaalanalyse en werkt nu alweer een aantal jaar als docent wiskunde op het Adelbert College in Wassenaar. Ook is hij werkzaam aan de TU Delft op het gebied van aansluiting en als wiskundelerarenopleider.

Jeroen Spandaw heeft onderzoek gedaan in de algebraïsche meetkunde. Daarna heeft hij gewerkt als docent wiskunde en (algemene) natuurwetenschappen in het voortgezet onderwijs. Momenteel is hij werkzaam als universitair docent en wiskundelerarenopleider aan de TU Delft.

Peter Kop is vakdidacticus aan de Universiteit Leiden en docent aan de GSG Leo Vroman te Gouda. Hij is lid geweest van cTwo en heeft zich in het bijzonder bezig gehouden met het nieuwe havo-statistiekprogramma. Hij is bezig met promotieonderzoek naar het leren van algebra.

Aanmelden en kosten

Aanmelden kan hier.

Leden van Bètasteunpunt Zuid-Holland en Regionaal Steunpunt Leiden: gratis
Niet-leden van Bètasteunpunt Zuid-Holland en Regionaal Steunpunt Leiden: €200.