Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Annie Romein-Verschoorlezing: 'Normaal' als keurslijf

  • Sunny Bergman
Datum
dinsdag 8 maart 2016
Tijd
Locatie
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Zaal
Groot Auditorium

Aanvang 20.00 uur, koffie vanaf 19.30 uur.
De lezing is openbaar, aanmelden is niet nodig.

In het aloude nature-nurture-debat – worden mannen en vrouwen verschillend geboren of verschillend gemaakt door de opvoeding en samenleving? – werd in de jaren zeventig vooral gepropageerd dat de verschillen tussen mannen en vrouwen het product van de opvoeding zijn. Sinds begin jaren negentig lijkt de slinger richting de aangeboren verschillen te gaan. Samengevat zijn er drie argumentatielijnen die de verschillen tussen mannen en vrouwen benadrukken: het hormonale verhaal, de evolutionaire verklaring en het idee dat mannen- en vrouwenhersenen verschillend zijn.

Deze drie-eenheid roept veel vragen op. Als een vrouw een zogenaamd ‘natuurlijke staat’ heeft, betekent dat dan dat ze ook ‘onnatuurlijk gedrag’ kan vertonen? Wat maakt een vrouw eigenlijk tot vrouw – is dat echt iets wat we in de hersenen kunnen waarnemen? En hoeveel moeten we van bepaalde hormonen hebben om een ‘echte vrouw’ te zijn? Ook de bovenmatige aandacht voor het uiterlijk van de vrouw wordt vaak verklaard vanuit essentialistische theorieën. Door mooi te zijn zou de vrouw haar ‘evolutionaire overlevingskansen’ vergroten. Ondertussen is de bandbreedte van ‘een normaal uiterlijk’ enorm verkleind door de cosmetische industrie (alle vrouwen in entertainment rimpelloos middels botox en fillers). Ook de bandbreedte voor ‘normaal gedrag’ wordt smaller. Steeds meer menselijk gedragingen worden door de moderne psychiatrie – hand in hand met de farmaceutische industrie – als afwijkend gekwalificeerd en behandeld met medicatie.

Uitnodiging Annie Romein-Verschoor lezing (2016) (PDF)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.