Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Serie

Montaigne. Zijn tijd, leven en werk

Studium Generale serie over Franse schrijver en denker Michel de Montaigne (1533-1592).

Door prof.dr. Paul Smith, met prof.dr. Alexander Roose en Koen De Sutter.

In deze reeks gaan we in op de Franse schrijver en denker Michel de Montaigne (1533-1592). Montaigne is de uitvinder van het essay. In dit genre geeft hij op persoonlijke en tegendraadse wijze zijn menig over een veelheid aan onderwerpen. Montaigne’s denken wordt gekenmerkt door zijn verregaande relativisme, zijn drang tot zelfkennis, en zijn ideeën over vrijheid en tolerantie.

De eerste lezing plaatst het ontstaan en de thematiek van de Essais in hun tijd. De tweede lezing behandelt de invloed van Montaigne’s schrijven en denken door de eeuwen heen. Vervolgens wordt in een gesprek de betekenis van Montaigne voor de dag van vandaag besproken. Een week na het gesprek kunt u in de Leidse Schouwburg de toneelmonoloog Montaigne bezoeken, waarin Koen De Sutter de Franse filosoof speelt.