Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Lezing: is reuma te voorkomen? | Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden

Datum
donderdag 18 februari 2016
Tijd
Locatie
Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Wegens grote interesse is aanmelden niet meer mogelijk. Bekijk het activiteitenoverzicht van het gezelschap op de NGL website

Bijna twee miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Bij reumatoïde artritis (RA) ontstaan gewrichtsontstekingen. Het is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. De ziekte kan sluipend beginnen of heel plotseling ontstaan.

Op donderdag 18 februari geeft prof.dr. Tom Huizinga van het LUMC een lezing voor het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden (NGL). 

Is reuma te voorkomen?

Reumatoïde Artritis (RA) is een chronische invaliderende gewrichtsaandoening. RA werd aanvankelijk gedefinieerd als een syndroom wanneer de patiënt aan 4 van 7 criteria van de ziekte heeft voldoet. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat het ziekteproces zich ontwikkeld terwijl tegelijkertijd duidelijk werd dat het syndroom RA uit verschillende onderliggende processen bestaat. Daarnaast bleek dat steeds ernstigere complicaties zich ontwikkelden bij de ziekte.

De ziekte begint bij het ontstaan van antistoffen. Vervolgens ontsteken er gewrichten en daarna beschadigen ze. Grote schade is te voorkomen als er op tijd ingegrepen wordt met medicijnen. Hierdoor greep men steeds eerder in, op een moment dat de patiënt nog geen criteria voor RA vertoonde. Deze behandeling voorkwam de ziekte bij een groot deel van de patiënten en anderzijds verdwenen klachten spontaan. In zijn lezing Tom Huizinga dieper ingaan op het moleculaire ontstekingsproces en gerichte therapieën die RA steeds beter behandelen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.