Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Hazelhoff Guest Lecture: Een bankloze toekomst?

  • Wim Mijs
Datum
donderdag 11 februari 2016
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Building
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
A1.44

Wim Mijs | Hazelhoff Guest Lecture | 'Een bankloze toekomst?'

Op 11 februari 2016 zal Wim Mijs de tiende Hazelhoff Guest Lecture verzorgen, getiteld ‘Een toekomst zonder banken?’.  Wim Mijs is Chief Executive van de Europese Bankenfederatie (EBF) en alumnus van Universiteit Leiden. 

 

Eerdere Hazelhoff Guest Lectures zijn verzorgd door onder meer Jan Kees de Jager, voormalig Minister van Financiën, Rutger Schimmelpenninck en Ben Knüppe, curatoren in het faillissement van DSB Bank, Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank (DNB), Rutsel Martha, voormalig Minister van Justitie van de Nederlandse Antillen en Don Scott De Amicis, voormalig Vice President en General Counsel van de Overseas Private Investment Corporation (OPIC).

Wim Mijs

Wim Mijs is sinds september 2014 Chief Executive van de Europese Bankenfederatie (EBF). De EBF is de belangenvereniging van Europese banken. Tussen 2007 en 2014 was Wim Mijs directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Gedurende deze periode heeft hij de NVB gevormd tot een moderne belangenorganisatie die geldt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de bankensector tijdens de financiële crisis. Wim Mijs studeerde Rechtsgeleerdheid aan Universiteit Leiden, alwaar hij zich heeft gespecialiseerd in Europees en internationaal recht. Na zijn studie heeft hij gewerkt bij het Internationale Hof van Arbitrage, gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag. Vanaf 1993 werkte hij bij ABN AMRO in Amsterdam en aansluitend in Brussel. In 2002 keerde hij terug naar Den Haag, alwaar hij Head of Government Affairs van ABN AMRO was. Tussen 2011 en 2015 bekleedde Wim Mijs de functie van voorzitter van IBFed, de internationale bankenfederatie. Van 2012 tot 2014 was hij voorzitter van het uitvoerend comité van de EBF.

Een toekomst zonder banken?

In zijn Hazelhoff Guest Lecture neemt Wim Mijs zijn toehoorders mee in zijn reflectie over de toekomstige maatschappelijke functie van banken. Het plan van de Europese Commissie voor een kapitaalmarktunie in Europa zet zwaar in op het vergroten van de rol van financiële markten. Het lijkt alsof de Commissie de dominantie van de bankensector wil verminderen. Tegelijkertijd ligt overal in Europa het traditionele banking business model onder vuur als gevolg van de nieuwe financiële regelgeving en de toenemende druk van de digitalisering van de samenleving. Is een toekomst mogelijk zonder banken? 

Tijdens de lezing zal voldoende gelegenheid zijn voor het stellen van vragen. Aansluitend aan de lezing vindt een borrel plaats, gesponsord door Studievereniging Bedrijfsrecht Leiden (SBR).

Hazelhoff Centre for Financial Law

De Hazelhoff Guest Lectures worden georganiseerd door het Hazelhoff Centre for Financial Law. Het Hazelhoff Centre for Financial Law verzorgt academisch onderwijs en verricht onderzoek op het gebied van financieel recht.

Praktische informatie

Datum:     Donderdag 11 februari 2016
Tijd:           15.30-17.00u met aansluitende borrel
Locatie:    Lorentzzaal (A1.44) | Kamerlingh Onnes Gebouw (Leiden Law School)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.