De stad, het vuil en de beerput

7 februari 2016
Boekhandel Van Stockum
Breestraat 113
2311 CL Leiden

Op zondag 7 februari om 14.00 uur geeft Roos van Oosten een lezing bij Van Stockum Boekverkopers in Leiden over haar boek De stad, het vuil en de beerput, over de stinkende geschiedenis van Leiden en het vroege einde van het beerputtentijdperk.

In deze lezing wordt stil gestaan bij de vraag waarom het beerputtentijdperk in Leiden en in andere Hollandse steden eindigde en tegen welke achtergrond de ontwikkeling van beerput naar secreetgoot moet worden bezien.

De Nederlandse stadsarcheologie heeft de afgelopen decennia een omvangrijke hoeveelheid informatie opgeleverd over de middeleeuwse stad in veel van haar gedaanten. Dit betreft onder meer het ontstaan, de topografie, de materiële cultuur en het functioneren van steden. De veelheid van opgegraven informatie is inmiddels zo groot dat het maken van syntheses een complexe aangelegenheid is geworden. Roos van Oosten kijkt voor het eerst in stadsarcheologisch Nederland systematisch over de grenzen van een individuele stad heen. Ze doet dit aan de hand van een alledaags fenomeen, namelijk poep- en pisverwerking in de pre-industriële stad.

De stad, het vuil en de beerput geeft een fraaie sociaal-economische analyse van de stedelijke samenleving gedurende de late middeleeuwen en vroeg-moderne tijd en toont aan dat vroeg-moderne stadsbestuurders hun rol als hoeders van het "gemeen oirbaer' anders opvatten dan hun Middeleeuwse voorgangers.

Roos van Oosten studeerde Middeleeuwse Geschiedenis en Archeologie in Leiden. Ze is voorzitter van de Stichting Middeleeuwse Archeologie, is een van de contactpersonen voor het Leiden Interactie Netwerk, en geeft les aan de Universiteit Leiden.

Toegang : Gratis
Aanmelden: leiden@vanstockum.nl

Bestel het boek (paperback)

Lezing Roos van Oosten