Universiteit Leiden

nl en

Kunst en Cultuur

Boekpresentatie en filmvertoning Doctor Zhivago

  • Petra Couvée
  • Aai Prins
Datum
dinsdag 23 februari 2016
Tijd
Locatie
Van Eyckhof
P.N. van Eyckhof 3
2311 BV Leiden
Zaal
Koffiekamer

Vijftig jaar geleden, in 1966, vond de Nederlandse première plaats van een van de beroemdste boekverfilmingen van de twintigste eeuw: Doctor Zhivago, naar de roman van Boris Pasternak. Het boek, waarvan de eerste publicatie nog heel wat voeten in de aarde heeft gehad, verschijnt dit jaar in een nieuwe Nederlandse vertaling van Aai Prins. Het filmjubileum en de nieuwe vertaling vormen een mooie gelegenheid voor de opleiding Russische Studies om in samenwerking met dichter Leo van Zanen stil te staan bij de figuur van Boris Pasternak en zijn epische roman. 

Middagprogramma (Koffiekamer, Eyckhof 3)

In een gevarieerd programma, dat om 15:30 precies van start gaat, kunt u luisteren naar Pasternaks poëzie en een publieksinterview met vertaalster Aai Prins en schrijfster Petra Couvée die samen met journalist Peter Finn The Zhivago Affair schreef (2014), een opzienbarende reconstructie van de publicatiegeschiedenis van Pasternaks roman en van het menselijke drama dat de schrijver en zijn naasten moesten ondergaan. Het interview wordt afgenomen door universitair hoofddocent Russische letterkunde Otto Boele. Voor een drankje en hapje wordt gezorgd. 

Avondprogramma (Lipsius 005)

Het avondprogramma begint om 18.00 precies en bestaat uit de vertoning van David Leans legendarische verfilming. De film duurt maar liefst 3 uur en 17 minuten en zal door een kwartier pauze worden onderbroken. Toegang tot zowel het middag- als avondprogramma is gratis, maar voor beide evenementen geldt: vol is vol. 

Meer informatie en contact

Otto Boele

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.