Congres/symposium

Zeldzame Leidse juridische disputaties komen naar huis

13 januari 2016
Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 26-27
2311 BG Leiden

Woensdag 13 januari biedt decaan Rick Lawson namens de Rechtenfaculteit de Universiteit Leiden een bijzonder cadeau aan. Het betreft een verzameling van 74 gedrukte disputaties die door Leidse rechtenstudenten zijn gehouden in de vroegste beginjaren van de universiteit, tussen 1596 en 1604. Geen van de disputaties was aanwezig in de Universiteitsbibliotheek of zelfs maar in Nederland. Van drie waren er in de hele wereld geen exemplaren bekend.

“Vaardighedenonderwijs avant la lettre”

Tot en met de achttiende eeuw was disputeren een integraal onderdeel van het juridisch onderwijs. Studenten verdedigden bij een disputatio juridische teksten onder leiding van een hoogleraar  tegen de opposities van andere  studenten. Die juridische teksten geven dus veel inzicht in het rechtenonderwijs van die dagen. Volgens Margreet Ahsmann, bijzonder hoogleraar Rechtspleging, zou je disputeren aan de hand van disputaties “vaardighedenonderwijs avant la lettre” kunnen noemen.

Een convoluut

De verzameling van disputaties is samengebonden in een ‘convoluut’. Dit convoluut werd aangeboden door een antiquair uit Barcelona en kon na een tip aan de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek net op tijd worden bemachtigd. “Het boek lag al op de Book Fair in Boston”, aldus Anton van der Lem (conservator oude drukken UB), “en het was een kwestie van tijd voor een vermogende Amerikaan het aan Harvard zou willen schenken”. Door tussenkomst van decaan Lawson is de aanschaf mogelijk gemaakt door de alumni van de Juridische Faculteit. Het convoluut met zeldzame disputaties zal op 13 januari worden aangeboden aan rector magnificus Carel Stolker, als cadeau van de Rechtenfaculteit voor het 88 e universitaire lustrum.

Programma en aanmelden

De aanbieding van het convoluut vindt plaats op 13 januari 16.00-17.30 uur. Na een welkomstwoord door Kurt De Belder, bibliothecaris van de Universiteit, zullen Margreet Ahsmann, Egbert Koops (hoogleraar Rechtsgeschiedenis) en Anton van der Lem bijzondere aspecten van deze aanwinst belichten, waarna Rick Lawson het boek aanbiedt aan Carel Stolker.

Graag aanmelden per e-mail: aanmelding@library.leidenuniv.nl o.v.v. disputaties of telefonisch via 071 527 2832.

Het convoluut is in de catalogus van de UB te vinden onder de signatuur 21179 F 15. Na de aanbieding aan de rector zal het worden gedigitaliseerd. Het proefschrift van M. Ahsmann, Collegia en Colleges (diss. Leiden), Groningen 1990 bevat achtergronden over het disputeren in Leiden.

Comité van Aanbeveling