Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

KNAW Symposium: Wat is het belang van quantumverstrengeling?

Datum
woensdag 20 januari 2016
Tijd
Locatie

Quantumverstrengeling is een fenomeen uit de quantummechanica waarbij objecten zo met elkaar verbonden zijn dat ze zich als één object gaan gedragen, zelfs als ze ruimtelijk van elkaar gescheiden zijn. Einstein deed het 80 jaar geleden af als een ‘spookachtig effect’ dat eigenlijk niet zou mogen optreden.
Recent hebben onderzoekers niet alleen aangetoond dat deze onzichtbare band tussen ver verwijderde voorwerpen echt bestaat, maar ook dat er praktische toepassingen zijn in de sfeer van informatieverwerking.

Waarom had Einstein bezwaar tegen de theorie? Is quantumverstrengeling alleen iets voor heel kleine deeltjes, of kunnen ook grote objecten verstrengeld raken? Hoe kun je quantumverstrengeling gebruiken om veilig informatie over te seinen? Hoe ver zijn we nog verwijderd van een quantuminternet? Een aantal vragen waarop de sprekers op deze bijeenkomst een antwoord geven.

Direct aanmelden
Meer informatie

Luchtfoto van de campus op de TU Delft waar twee diamanten op 1,3 km van elkaar verwijderd in een verstrengelde quantumtoestand zijn gebracht. Bron: TU Delft en Slagboom en Peeters Luchtfotografie BV. Meer informatie op de  website van het Hanson Lab.

Locatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.