Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Launch van het LeidenAsiaCentre

Datum
woensdag 27 januari 2016
Tijd
Zaal
Academiegebouw, Klein Auditorium, Rapenburg 73, Leiden

Op 27 januari vindt de officiële opening plaats van het LeidenAsiaCentre. Met een feestelijke bijeenkomst in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden wordt de overgang van het Modern East Asia Research Centre (MEARC) naar het LeidenAsiaCentre gemarkeerd. 

Het LeidenAsiaCentre is een nieuw Leids centre of excellence dat zich wijdt aan het genereren van nieuwe wetenschappelijke kennis over het moderne Azië voor toepassing in Nederland. Het centrum bouwt voort op eerder werk van het Modern East Asia Research Network (MEARC) van het Leiden Institute for Area Studies (LIAS), en is mogelijk dankzij een genereuze donatievan het Vaes-Elliotfonds dat in beheer is bij het Leids Universitair fonds.

Het unieke van het LeidenAsiaCentre is de actieve samenwerking met uiteenlopende maatschappelijke partners bij het identificeren van relevant onderzoek en het formuleren van de juiste, soms aanvullende onderzoeksvragen. Hierdoor wordt kennis gecreëerd ie beantwoordt aan een directe, maatschappelijk vraag. Het onderzoek zelf wordt vervolgens in eigen beheer uitgevoerd door aan het centrum verbonden onafhankelijke onderzoekers en andere specialisten in Nederland en daarbuiten. 

Het LeidenAsiaCentre is mede opgezet door de drie, aan de Universiteit Leiden verbonden, hoogleraren Remco Breuker (Korean Studies), Frank Pieke (Modern China Studies) en Kasia Cwiertka (Modern Japan Studies). In eerste instantie richt het centrum zich op Oost-Azië: China, inclusief Taiwan, Japan, Korea en Singapore.  In een later stadium worden de activiteiten uitgebreid naar Zuidoost-Azië, met name Indonesië, en op de wat langere termijn ook naar andere Aziatische regio’s.

De keuze en ontwikkeling van het onderzoek van het LeidenAsiaCentre richt zich op die aspecten die bij uitstek relevant zijn voor Nederland en uiteindelijk ook Europa. De nadruk ligt hierbij op de aard en gevolgen van mondialisering die leidt tot een toenemende vervlechting tussen Azië en Europa. Hierbij kan gedacht worden aan het breedste scala van betrekkingen tussen Nederland en Azië, zowel de economie, politiek en diplomatie, als de samenleving en cultuur.

Voorbeelden van al lopend onderzoek zijn het onderzoek naar het beeld van Nederland (en Europa) in diverse Chinese media, het effect van de toestroom van Chinese studenten en kenniswerkers naar Nederland en Europa, en een project dat beoogt in kaart te brengen waar de verantwoordelijkheid ligt voor misstanden rondom gedwongen Noord-Koreaanse arbeid in de Europese Unie.

De openingsbijeenkomst begint om 15:30 u en wordt besloten met een borrel.
 

Programma

 
15.30 Welkom door professor Frank Pieke, Execute Director
 
15:45   

Presentatie van Het Verre Oosten. Oog in oog met het China van Mao, van Erik Zurcher (†), door zijn zoon Erik-Jan Zurcher, hoogleraar Turkse Studies, Universiteit Leiden.

16:00

Lezing Venturing Beyond Academia: Why Think Tanks are indispensible for our Interactions with Today’s Asia door hoogleraar DR Sebastian Heilmann, directeur van MERICS (Mercator Institute for China Studies, Berlin) en professor Political Economy of China.

16:45 The relevance of Asian Studies for non-academic partners. Observaties door dr. Ben Knapen, lid van de Nederlandse Senaat.
 
17:00 Discussie, gevolgd door borrel (Faculty Club). 

 

Aanmelden
Indien u van plan bent de bijeenkomst bij te wonen, verzoeken wij u vriendelijk een email te sturen aan events@leidenasiacentre.nl

LeidenAsia Centre

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.