Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Immune responses against conserved influenza epitopes: Lessons for peptide vaccination strategies

  • S.K. Rosendahl Huber
Datum
donderdag 3 december 2015
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(s): Prof.dr. F.A. Ossendorp
Co-promotor(s): Dr. J. van Beek, Dr. J. de Jonge

Influenzavirus infecteert jaarlijks 5-10% van de wereldbevolking en veroorzaakt ernstige griep bij 3 tot 5 miljoen mensen. Daarnaast is er een constante dreiging van de introductie van een geheel nieuw influenzavirus dat een pandemie zou kunnen veroorzaken met veel sterfgevallen tot gevolg. Vaccinatie is de belangrijkste methode om infectie te voorkomen, maar doordat het griepvirus continue verandert, is de opgebouwde afweer door natuurlijke infectie of vaccinatie niet altijd effectief. De vraag naar de ontwikkeling van een nieuw griepvaccin die een bredere immuunrespons opwekt, is dan ook groot. Een ideaal vaccin zou bescherming moeten bieden tegen zowel varianten van de seizoenale griep als tegen pandemische griepvirussen. In dit proefschrift onderzochten wij de immuunrespons tegen het ‘Mexicaanse griep’-vaccin en het seizoenale vaccin van het jaar daarop en tonen aan dat naast antistoffen ook T cellen worden geactiveerd door de twee typen vaccins. Vervolgens beschrijven wij de ontwikkeling van vaccinatie-strategieën die gebaseerd zijn op het opwekken van zowel deze cellulaire als een humorale immuunrespons tegen delen van het griepvirus die niet of weinig veranderen. Door te vaccineren met kleine stukken eiwit, oftewel peptiden die in veel griepvarianten voorkomen, ontstaat er afweer gericht tegen meerdere typen influenza virus. Wij hebben aangetoond dat onze peptidevaccinatie strategieën een afweer op kunnen te wekken tegen het griepvirus en dat één van deze strategieën in staat is gedeeltelijke bescherming te bieden tegen infectie in een diermodel. Deze resultaten zijn hoopvol voor verdere ontwikkeling van dit type vaccins.

Contact persvragen
Inès van Arkel, Adviseur wetenschapscommunicatie    
T: 071 -5273282. E:      i.van.arkel@bb.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.