Studievoorlichting

Science Campus
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

De European Union Science Olympiad (EUSO) is een wedstrijd voor teams van havo/vwo leerlingen. Opdrachten bevatten biologische, chemische en natuurkundige elementen. Het accent van deze Olympiade ligt niet op theoretische voorkennis maar op vaardigheden. En dan gaat het niet alleen om cognitieve vaardigheden. Samenwerken, plannen, problemen vanuit meer perspectieven benaderen: het zijn sterke punten op Nederlandse scholen. Nederland scoorde dan ook goed op eerdere edities van de EUSO.

Hoe gaat het in zijn werk?

De eerste voorrondes vinden in november/december plaats op meerdere universiteiten en een hogeschool. Eind januari en half februari vindt de nationale eindronde plaats, waaraan het beste team van elke universiteit/hogeschool deelneemt. De twee winnende teams van de nationale eindronde verdedigen de 'science'-eer van Nederland op Europees niveau.

Regionale voorronde bij de Universiteit Leiden

De voorronde op de Universiteit Leiden vindt plaats op 15 december 2015 en duurt de hele dag. Aan het einde van de dag worden de scores van alle teams verzameld en wordt de winnaar bekend gemaakt. Eind januari is de nationale eindronde, die 2 dagen duurt. Uit de winnende teams van de regionale voorrondes worden tijdens deze nationale wedstrijd de twee beste teams geselecteerd. Deze twee teams gaan eind april/begin mei naar de Internationale EUSO. De teams die naar de internationale wedstrijd gaan krijgen een ééndaagse training in februari/maart.