Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Bescherming van de Nederlandse handelsbelangen: van geus tot NAVO-lid

Datum
dinsdag 1 december 2015
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
003

STUDIUM GENERALE. SERIE: NEDERLAND OP DE WERELDZEEËEN

Aanvankelijk droeg de bescherming van de visserij- en handelsvloot een plaatselijk of particulier karakter. Stadsbesturen en landsheren reikten kaperbrieven uit waarmee schippers permissie kregen om vijandelijke schepen buit te maken. Tijdens de Opstand kwam de maritieme verdediging van de Republiek in handen van vijf admiraliteitscolleges. Hoofddoel van de vlootacties was het openhouden van de handelsroutes in Europese wateren en de verdediging van het grondgebied tegen Spanje, Engeland en Frankrijk.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.