Universiteit Leiden

nl en

Promotie

A +RNA virus diptych - Chikungunya virus-host interactions and arteriviral programmed ribosomal frameshifting

  • Emmely Treffers
Datum
woensdag 16 december 2015
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(s): Prof.dr. E.J. Snijder
Co-promotor(s): Dr. M.J. van Hemert, Dr. P.A. van Veelen

In het eerste deel van dit proefschrift is kwantitatieve proteomics gebruikt om veranderingen te bestuderen die optreden in het expressieniveau en de fosforyleringsstatus van gastheereiwitten tijdens een infectie met het humane pathogeen chikungunya virus (CHIKV). Hierbij zijn een aantal eiwitten geïdentificeerd waarvan de hoeveelheid significant afnam tijdens een infectie. Door deze eiwitten voorafgaand aan een CHIKV infectie tot overexpressie te brengen verminderde het aantal cellen dat geïnfecteerd kon worden. Dit suggereert dat de afname die optreedt tijdens een infectie gunstig is voor virale replicatie. Tijdens een CHIKV infectie werd eukaryote elongatiefactor 2 sterk gefosforyleerd en dit remt de elongatiefase van de eiwitsynthese. Het mechanisme dat verantwoordelijk is voor deze toename in fosforylering tijdens infectie is nog niet geïdentificeerd. Fosforylering van eEF2 trad ook op bij infecties met enkele andere virussen en zou een algemeen antiviraal mechanisme kunnen zijn dat translatie afremt tijdens een virusinfectie. 
In het tweede deel van het proefschrift wordt de ontdekking van een nieuw en ongebruikelijk leesraamverschuivingsmechanisme beschreven dat gebruikt wordt bij de synthese van het niet-structurele polyproteïne van het economisch belangrijke porcine reproductive and respiratory syndrome virus (PRRSV) dat wereldwijd varkens infecteert. Bij dit mechanisme zijn twee sequenties in het virale RNA belangrijk, op de eerste sequentie (G_GUU_UUU) kan een ribosoom een of twee nucleotiden terugschuiven en de tweede sequentie (CCCANCUCC) is noodzakelijk om deze verschuiving te stimuleren. Voor de stimulering van de verschuiving zijn ook het virale eiwit nsp1beta en de gastheereiwitten poly© binding proteins (PCBP) 1 en 2 nodig. Als gevolg van de leesraamverschuivingen worden twee eiwitten gemaakt, nsp2TF en nsp2N die belangrijk zijn voor efficiënte virusreplicatie. Virusmutanten waarin de leesraamverschuiving niet meer kan optreden kunnen mogelijk gebruikt worden voor vaccinontwikkeling.

Contact persvragen
Inès van Arkel, Adviseur wetenschapscommunicatie                      
T: 071 -5273282. E:     i.van.arkel@bb.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie