Biologie van A-Z

Sylvius
Sylviusweg 72
2333 BE Leiden

Op vrijdag 24 april vindt de jaarlijkse excursie van het Natuurwetenschappelijk Gezelschap plaats. Ontdek in drie thematische lezingen de wereld van biologie bij het Institute of Biology Leiden (IBL).

15.00 Welkom door Prof.Dr. Herman Spaink (directeur IBL)
15.10 Drie mini lezingen:

• Human Disease Models - Prof.Dr. Herman Spaink
  • Microbial Research - Dr. Dennis Claessen
  • Plant Research - Dr. Young Choi

16.30 Rondleidingen door de drie research clusters
17.30 Borrel
18.00 Einde programma

Human Disease Models

Spreker: Prof.Dr. Herman Spaink - Moleculaire Celbiologie

De laatste twintig jaar heeft de zebravis (Danio rerio) de plaats ingenomen van zoogdier modellen als modelorganisme voor onderzoek aan gewervelde dieren en de mens. De zebravis is een kleine zoetwatervis met een korte levenscyclus die gemakkelijk te kweken is. De larven van de vis zijn volledig transparant en slechts enkele millimeters groot, waardoor ze uitstekend te analyseren zijn met microscopische technieken.

Zebravis larven worden veelal ingezet voor ontwikkelingsbiologisch onderzoek en gebruikt als model voor humane ziekten. Recent onderzoek toont aan dat het immuunsysteem van de zebravis sterk overeenkomt met dat van de mens. De transparante embryo’s maken het mogelijk om het verloop van een ziekteproces in een levend organisme te volgen tot op het sub-cellulaire en zelfs moleculaire niveau.

In deze presentatie ligt de nadruk op de mogelijkheden voor immunologisch onderzoek aan infectieziekten zoals tuberculose en kanker. Hierbij wordt er gekeken naar de overeenkomsten van verschillende ziekteprocessen in de vis en zoogdieren, plus de praktische mogelijkheden die dit biedt voor de ontwikkeling van nieuwe diagnostiek en medicijnen.

Design of improved cell factories

Lecturer: Dr. Dennis Claessen - Molecular Biotechnology

Streptomycetes are filamentous bacteria that provide us with about 70% of all antibiotics that are used in the clinic. Production of these important metabolites occurs in large bioreactors, during which these organisms grow as large mycelial aggregates, called pellets. The typical size heterogeneity of these pellets strongly reduces the desired specific productivity, which is one of the main reasons for the sub-optimal performance of streptomycetes. In our lab, we try to optimize growth of these organisms by improving their morphology, which directly relates to product yield.

As the most extreme form of morphology control, streptomycetes can be converted into single cells by enabling them to grow without their cell wall. These wall-less cells provide the basis for the design of synthetic morphologies with improved characteristics.

Metabolomics to natural products research

Lecturer: Dr. Young Choi - Natural Products Laboratory

Natural products have been paid great attention as the most plentiful resource of biomolecules. However, the enormous diversity has been an obstacle to utilise them as proper source material. Young Choi will introduce the ‘Metabolomics’ to natural products research. Also, the recent discovery, natural deep eutectic solvents (NADES) which was achieved by the metabolomics activity will be presented.

Inschrijven

Er kunnen tot 50 personen mee op excursie, dus meld u snel aan! Uw deelname is pas definitief wanneer u onderstaand formulier heeft ingevuld en een bevestiging in uw inbox heeft ontvangen.