Universiteit Leiden

nl en

Boek

Bloed en barricaden. De Parijse Commune herdacht

Na een voor Frankrijk desastreus verlopen oorlog tegen Pruisen brak in 1871 een opstand uit die de geschiedenis zou ingaan als de Parijse Commune. Op 18 maart van dat jaar bezetten opstandige Parijzenaars de stad. 72 dagen later werden zij in bloedige barricadegevechten verpletterend verslagen. Vele duizenden werden standrechtelijk geëxecuteerd.

Auteur
Dennis Bos
Datum
06 maart 2014
Links
Uitgeverij Wereldbibliotheek

In Bloed en barricaden vertelt Dennis Bos hoe de zo jammerlijk mislukte revolutie van Parijs in de loop van de tijd is herdacht door socialistische kunstenaars, politici en ‘gewone’ activisten, van Marx tot Drees, van Pol Pot tot Roel van Duijn en van William Morris tot Bertolt Brecht. Het meeslepende verhaal bestrijkt meer dan een eeuw en beweegt zich langs alle windstreken: van de Amsterdamse Jordaan naar Nieuw-Caledonië in de Stille Zuidzee, van de anarchisten in Chicago in de jaren 1880 naar het Petrograd van de Oktoberrevolutie en van de Berlijnse Spartakusopstand van 1919 naar het Shanghai van Mao’s Grote Proletarische Culturele Revolutie. 

Dennis Bos laat zien hoe de herinnering aan de Commune zich ontwikkelde tot een ware mythologie met bekende symbolen als de barricade en rode vaandels, maar ook een verborgen universum vol horror en erotiek.

Dennis Bos (1969) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 2001 promoveerde op  Waarachtige volksvrienden, een geschiedenis van de vroege socialisten in Amsterdam in de jaren 1848-1894. Hij is docent Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en doet onderzoek naar de verbeelding van geweld en erotiek in de politieke cultuur van het socialisme.

Dennis Bos,  Bloed en barricaden. De Parijse Commune herdacht (Amsterdam, 2014)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.