Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksfaciliteiten

Metabolomics Faciliteit

Toepassing
We leveren fenotypische read- outs voor diagnose en patiënt stratificatie voor een behandeling op basis van innovatieve metabolomics, UPE en organ-on-a-chip technologie. Met een farmacologische én biologische aanpak bieden we inzicht in ziektemechanismen en vertalen dat voor de gepersonaliseerde geneeskunde.
Beschikbaar­heid
Informatie over instrumenten en contactgegevens zijn te vinden via de portal 'Open Access Research Infrastructure' (OARI)
Locatie
Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden
Contact
Thomas Hankemeier

Metabolomics onderzoek maakt veranderingen in de stofwisseling zichtbaar waardoor in de toekomst een diagnose beter, sneller en vroeger kan worden gesteld en het effect van behandelingswijzen voorspeld. Het ultieme doel is om ziektes te voorkomen en de gezondheid van de mens te verbeteren, ook tijdens het ouder worden.

Vroege diagnose

Bij veel ziektes zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten, treden al in een vroeg stadium veranderingen in de stofwisseling op. Zelfs nog voordat er symptomen zichtbaar zijn. Het zichtbaar maken van vroegtijdige veranderingen in de stofwisseling kan worden ingezet voor een betere diagnose. Bijvoorbeeld om te bepalen wie risico op nierfalen heeft of om te bepalen of bij een diabetes patiënt een behandeling met een bepaald medicijn nierfalen daadwerkelijk zal voorkomen, of niet. In Leiden wordt er gewerkt aan het vroegtijdig op kunnen sporen van Alzheimer en om Alzheimer in de toekomst te kunnen voorkomen.

Personalized medicine

Uit onderzoek is gebleken dat patiënten verschillend reageren op medicijnen. Metabolomics is een belangrijke technologie voor de verdere ontwikkeling van ‘personalized medicine’: behandeling op maat. In Leiden is recent een zogeheten biomarker gevonden die mogelijk kan voorspellen of iemand hartritme stoornissen zal ontwikkelen en of het implementeren van een defibrillator nodig is.

Prof. Hankemeier, hoogleraar Analytical Biosciences: ‘Genen voorspellen het risico om een bepaalde ziekte te krijgen, het meten van de stofwisseling met metabolomics bepaalt de actuele gezondheidstoestand van een patiënt. De combinatie van genetisch onderzoek met metabolomics onderzoek stelt ons in staat om het ontstaan van ziekten beter te bestuderen. Daarom zal metabolomics een belangrijke component van het klinische lab van de toekomst worden.’

De faciliteit is een samenwerkingstussen de BioMedical Facility van het Leiden Academic Centre for Drug Research en het Natural Products Laboratorium van het Instituut Biologie Leiden en biedt wetenschappers en bedrijven toegang tot een unieke combinatie en expertise. De faciliteit wordt onder meer ingezet voor metingen voor het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus Medisch Centrum en voor vooraanstaande klinieken in de VS zoals de Mayo Clinic. Er wordt eveneens nauw samengewerkt met internationale bedrijven zoals Janssen Pharmaceutica en Unilever. Ook een aantal bedrijven op het BioScience Park maakt gebruik van de metabolomics faciliteit zoals Astellas, ZF-screens, Inovo, en het Centre for Human Drug Research. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.