Universiteit Leiden

nl en

Malaria-onderzoekers van over de hele wereld naar Leiden

Onderzoekers van over de hele wereld komen van 2 tot 4 mei naar Leiden voor een groot malariacongres. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) organiseert aansluitend een tweedaagse workshop over hoe vaccins op een veilige en efficiënte manier in de mens getest kunnen worden.

Tijdens de bijeenkomst is het LUMC het podium waarop  vooraanstaande wetenschappers de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van malaria vaccins zullen presenteren. Er zullen wetenschappers aanwezig zijn uit vijf verschillende continenten. Het LUMC is uitgekozen als vergaderlocatie omdat Leidse parasitologen de eerste in de wereld waren die malariaparasieten genetisch konden veranderen, zodat ze als malariavaccin kunnen dienen.

Veilig testen op gezonde mensen

Gezonde mensen infecteren met malaria en ze daarna behandelen lijkt gevaarlijk, maar toch is het veilig en de meest efficiënte methode om een vaccin tegen de ziekte te testen. Medisch specialist Meta Roestenberg van de afdeling Parasitologie/Infectieziekten van het LUMC past deze methode ook toe om middelen te ontwikkelen tegen andere ziekten.

Dit onderzoek wordt op slechts vijf plekken in de wereld gedaan. Om al deze kennis te bundelen, organiseert Roestenberg van 4 tot 6 mei de workshop Controlled Human Infection Models (CHIM) for Malaria and Other Infectious Diseases voor andere onderzoekers die uit heel de wereld samenkomen. Ook zijn vertegenwoordigers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanwezig. 

Buiktyfus

Deze workshop sluit aan op het congres Malaria vaccines for the world. De kennis die is opgedaan met het ontwikkelen van een middel tegen malaria, willen ze tijdens de workshop gebruiken voor andere ziekten. Aan de universiteit van Oxford kijken ze bijvoorbeeld naar gecontroleerde buiktyfusinfecties.

Roestenberg onderzoekt ook hoe ze veilig mensen kan infecteren met de wormziekte bilharzia. ‘Daar zijn 200 miljoen mensen mee geïnfecteerd in ontwikkelingslanden. Je kunt de ziekte krijgen als je gaat zwemmen in zoet water, waar waterslakken leven. Hun larven brengen de ziekte over.’

Workshopvideo

In de onderstaande video vertellen Leidse wetenschappers over de workshop.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.